Smaak groeit met de jaren!

Whisky of Whiskey is een sterke drank die gemaakt wordt van gemoute gerst. De naam komt van het Iers-Gaelische Uisce (of Uisge) Beatha (uitspraak iesjkje bjaha) en het Schots-Gaelische Usquebaugh, wat "levenswater" betekent.
Van de gemoute gerst wordt een beslag gemaakt, dat vervolgens gaat gisten en dat met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5% wordt gedistilleerd. Het distilleren wordt afhankelijk van het gebied 2 of 3 maal gedaan. Dit product ("moutwijn") bevat nu zo een 70% alcohol en wordt teruggebracht naar 65% om daarna gelagerd te worden in eikenhouten vaten.

Een minimale rijpingstijd voor een Whisky is 3 jaar en 1 dag (volgens de Engelse wet, daarvoor heet het nog new made spirit), maar vele whiskysoorten worden veel langer opgeslagen in de houten vaten. Een goede whisky kan wel 30 jaar opgeslagen worden voordat deze uiteindelijk gebotteld wordt en in de winkel komt te staan.

Overigens zit het verschil tussen Whisky en Whiskey in het land van herkomst. Whisky wordt gebruikt voor Schotse en Canadese Whisky en Whiskey wordt gebruikt voor Ierse en Amerikaanse Whiskey.
 
 
  Inmiddels heeft Het Drankenkabinet een imposante collectie opgebouwd. Er zijn inmiddels meer dan 450 verschillende soorten whisk(e)y verkrijgbaar. Daaronder bevinden zich zeer unieke exemplaren die uitstekend geschikt zijn om in te beleggen.
 
 
  Hieronder treft u een aantal foto's aan van deze unieke exemplaren (uit veiligheidsoverweging zijn deze niet allemaal op voorraad in onze slijterij).  
     
 


Ardbeg


Dalmore 21y

 
       
 
Dalmore 25y

Dalmore 30y
 
       
 
Dalmore 40y

Dalmore 1974
 
       
 
Dalmore Aurora

Glen Moray
 
       
 
Glenmorangie

Jura 1984
 
       
 
Highland Park 25-30

Highland Park 40y
 
       
 
Highland Park Serie

Jack Daniels Gold
 
       
 
Jack Daniels Sinatra Century 100 prrof

KININviE 23y
 
       
 
Michel Couvreur

Ordha 21y
 
       
 
PORT ELLEN 13th-14th-15th

The Glenrotes 1969
 
       
 
The Glenrotes Cigar Box

The John Walker
 
       
 
The John Walker

The Macallen No6
 
       
 
Tomintoul Five Decades
   

 

Designed & Hosted by: Van der Lely Web-Design